top of page
The Road To Tokyo 2021

The Road To Tokyo 2021

THE ROAD TO TOKYO 2021

De route naar de Paralympische Spelen in Tokio was voor veel sporters al helemaal uitgestippeld. Maar toen brak het coronavirus uit, waardoor het evenement met een jaar werd uitgesteld. Waar sommigen het toch al zwaar hadden doordat ze met sportbonden in de clinch lagen over nieuwe regels, bezorgde het uitstel anderen motivatieproblemen,  financiële zorgen en vrees voor gezondheidsklachten.  Daar komt nog bij dat het door het onvoorspelbare verloop van het virus nog onzeker is of het toernooi in 2021 door mag gaan. De route gaat daarmee ineens over een lange hobbelige weg, die voorlopig geen uitzicht biedt op het eindstation.

TOKYO

#TheRoadToTokyo2021

Andrew Parsons, president van het Internationale Paralympische Comité, legt eind maart via een video uit waarom uitstel noodzakelijk is.

"De Spelen uitstellen is het juiste om te doen", aldus Parsons. Het coronavirus gooide, net als bij veel andere sportevenementen, roet in het eten. Het toernooi in Azië wordt daardoor in de zomer van 2021 gehouden. Dat is niet alleen een grote klap voor de paralympische sporttak, maar ook voor het gastland zelf, weet ook prestatiemanager Ralf van der Rijst van NOC*NSF. "Het heeft op heel veel manieren impact. Tokio was er praktisch gezien klaar voor. We zijn daar enorm vaak op bezoek geweest. Ze hebben dorpen en stadions gebouwd. Er zouden in november mensen in het Olympische dorp gaan wonen. Nu zijn ze daar met de nieuwe bewoners in gesprek over dat dit een jaar later gaat worden. Die impact die dat heeft, kunnen wij bijna niet overzien."

 

De uitbraak van het coronavirus en de verplaatsing van de Spelen raakt niet alleen inwoners van Japan, maar ook de paralympiërs in Nederland. "Het verschil tussen de olympische en paralympische sporters, is dat er binnen de paralympiërs één groep is die erg vatbaar is voor het coronavirus", aldus de prestatiemanager. "Er zijn met name een aantal bocciaspelers die een zware handicap hebben." Zo zijn er binnen deze sport een aantal spelers die bijvoorbeeld spastisch zijn.  "Sommige hebben bijvoorbeeld ook kwetsbare longen hebben. Dat is uiteraard een slechte combinatie met het coronavirus. Die groep benadert het openstellen van trainingscomplexen toch net even weer wat anders. Ze zijn daar een stuk terughoudender in." Een van de sporters die nog altijd thuis zit, is bocciaspeler Daniel Perez. Lees hier hoe hij met zijn situatie omgaat. 

"Tokio was er praktisch gezien klaar voor" 

Dat het uitstel van het sportevenement in Azië voor atleten daarnaast ook mentale problemen oplevert, vindt sportpsycholoog Eveline Folkerts volkomen logisch. "Sporters zijn over het algemeen behoorlijk perfectionistisch ingesteld. Ze proberen alle factoren die invloed hebben op hun prestatie zo veel mogelijk te beïnvloeden. Het is toch een stukje controle dat ze verliezen." Folkerts, die zowel olympische als paralympische sporters begeleidt, adviseert de atleten om nieuwe doelen te stellen. "Er heerst nog veel onduidelijkheid over hoe bijvoorbeeld het programma er uit komt te zien. Dat kan frustratie en angst opleveren. Ik vertel ze dan dat dat gevoel er ook mag zijn. Een aantal van hen vindt het erg lastig om in deze situatie hun sportdieet vol te houden. We praten met de sporters over wat ze belangrijk vinden in het leven en stellen van daaruit nieuwe doelen. Dat kunnen lange- en kortetermijndoelen zijn. Er zijn nu bijvoorbeeld ook wat sporters die weer hun studie oppakken."

 

 

Verreweg de meeste topsporters mogen inmiddels weer aan de slag op het trainingscomplex. Dat is volgens Folkerts een goed medicijn tegen de motivatieproblemen, want het hebben van een dagstructuur is volgens haar erg belangrijk. "Normaal reizen sporters de hele wereld over. Er zijn ook situaties waar sporters opeens weer bij hun ouders moesten gaan wonen en dat vraagt toch een groot aanpassingsvermogen. Sinds kort mogen de meesten weer trainen en dat helpt gelukkig wel." Jetze Plat, handbiker en triatleet, had vooral vlak nadat het nieuws over het uitstel naar buiten kwam moeite om zichzelf op te laden. Inmiddels heeft hij de draad weer op weten te pakken en zet hij alles op alles om zijn doelen voor Tokio 2021 te behalen. Lees hier zijn persoonlijke verhaal.

 



 

                          Om motivatieproblemen op te lossen, legt sportpsycholoog Ivo Spanjersberg van TeamNL                                       in een video op Youtube uit hoe je ook in de coronacrisis doelen kunt stellen.

"Normaal reizen sporters de hele wereld over" 

De verplaatsing van het hoofdtoernooi en het wegvallen van veel wedstrijden, riep voor de atleten veel financiële vraagstukken op. "We hebben wel wat algemene regelingen getroffen", zegt Van der Rijst. Zo waren er veel statussen van sporters, waarbij onduidelijk was of die wel of niet verlengd zouden worden. "Daar gaan we uiteraard coulant mee om. We kijken per situatie of ze nog steeds recht hebben op de A-status. We staan ook aan de kant van de sporters. We proberen ervoor te zorgen dat niemand omvalt." Sporters die een A-status bezitten, krijgen maandelijks tussen de  70 en 130 procent van het minumumloon in Nederland. De 19-jarige atlete Lisa Cornelissen bezit momenteel nog niet over zo'n status. Ze hoopt in Tokio voor het eerst mee te doen aan de Paralympische Spelen en legt hier uit hoe ze haar droom in leven blijft houden.

Naast het wel of niet wegvallen van de statussen, lopen de topsporters ook veel prijzengeld mis. Daarnaast is het maar de vraag of sponsoren de atleten nog wel trouw blijven. Een meevaller voor de sportwereld was dat het kabinet wegens de gevolgen van de coronacrisis onlangs 110 miljoen euro vrijmaakte voor sportverenigingen. "Met het steunpakket ondersteun ik de sportverenigingen die het financieel zwaar hebben door de gevolgen van het coronavirus en waar we als kabinet juist nu een beroep op doen", gaf Martin van Rijn, minister voor Medische Zorg aan in een brief. 

Om een goed beeld te krijgen waar topatleten in de coronacrisis op financieel gebied tegenaan lopen, stuurde de commissie van de KNAU op verzoek van NOC*NSF een enquête rond onder topatleten. Daaruit blijkt onder meer dat 27% van de Nederlandse topatleten door het inkomensverlies niet in zijn of haar levensonderhoud kan voorzien. Daarnaast komt bij 59% van de atleten door het verlies van inkomen de voorbereiding op Tokio 2021 mogelijk in gevaar.

Om bij te kunnen dragen aan een oplossing voor de financiële zorgen voor sporters, is het NOC*NSF bezig om een tijdelijke financiële ondersteuning voor topsporters op te zetten. "Het is onze taak om jou als topsporter te ondersteunen, zodat jij je kan focussen op topsport. Samen met de NOC*NSF atletencommisie en vakbond NLSporter werken we hard aan een oplossing om een einde te maken aan de onzekerheid van je inkomen", valt op de website van NOC*NSF te lezen. De oplossing is volgens het NOC*NSF gebaseerd op vijf uitgangspunten:

- Het wordt een aanvulling van het inkomen tot het minimumloon.
- De aanvraag voor een sporter wordt gedaan door de bond, in afstemming met de sporter. Daarbij moet de sporter aantonen verlies van inkomsten uit de sport te hebben. Een onafhankelijke commissie met financiële experts toets op de financiële situatie.
- In aanmerking komen topsporters met een selectiestatus, topsporters die deel uitmaken van een door NOC*NSF gefinancierd programma én sporters uit erkende topsportdisciplines waarvan de bond aannemelijk kan maken dat de sporter fulltime topsport bedrijft en daar voor het inkomen van afhankelijk is.
- Achteraf vindt een inkomenstoets plaats die vergelijkbaar is met de stipendiumregeling.
- Het vangnet heeft betrekking op de periode van maart t/m augustus 2020 en wordt met terugwerkende kracht uitgekeerd.
 

Voor een aantal paralympiërs is de onrust over mentale en financiële zaken niet het grootste vraagstuk waar ze zich mee bezighouden. Want het Internationale Paralympische Comité bracht in 2015 een nieuwe classificatiecode naar buiten, die in een aantal sporten een felle discussie teweegbracht. Classificatie wordt in de paralympische sport gedaan om te bepalen met welke beperking je wel of niet mee mag doen. Doordat de code werd aangepast, vielen sommige sporters in aanloop naar de Spelen opeens buiten de boot. Deelname aan het sportevenement leek daarmee voor onder meer rolstoeltennisster Marjolein Buis en handbikester Laura de Vaan van de baan. Lees hier wat de code van het IPC voor Buis betekent en bekijk hier een uitgebreide videoreportage over hoe De Vaan blijft vechten voor dispensatie. 

Ook bij het rolstoelbasketbal bracht de code kopzorgen. Het Nederlands damesteam veroverde met de winst van het EK een ticket naar Tokio, maar toch leek deelname aan het hoofdtoernooi in het gedrang te komen. "Eigenlijk is er al een hele tijd onenigheid tussen de internationale basketbalfederatie en het IPC", legt Van der Rijst uit. Dat komt omdat de code die het IPC maakte voor alle internationale sportfederaties was bedoeld. De internationale basketbalfederatie IWBF bleef echter een eigen classificatiesysteem hanteren. Het IPC dreigde vervolgens om het rolstoelbasketbal van het programma in Tokio af te halen. Bij het IWBF schrok men toen wakker en werd er ruim een halfjaar voor de Spelen alsnog via het nieuwe classificatiesysteem van het IPC getoetst. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Van der Rijst: "Ook daarin hebben wij met de Nederlandse basketbalbond opgetrokken en gezegd tegen de IPC en IWBF: 'Dit kun je niet maken.' Je kan niet sporters zomaar zes of zeven maanden voor de Spelen vertellen dat je opnieuw op moet komen draven voor classificatie en dat als je niet in het nieuwe systeem past, je niet mee mag doen." Jitske Visser, een van van de speelsters van Oranje, verwacht dat ze in 2021 alsnog naar Tokio mogen gaan. Bovendien had de speelster de afgelopen maanden wel wat anders aan haar hoofd. Ze vertelt hier hoe het coronavirus een lastige fase in haar leven veroorzaakte, hoe er binnen het team op het conflict tussen de IWBF en IPC is gereageerd en hoe het Nederlandse damesteam weer de trainingen oppakt. 

Hoewel de toekomst er voor veel paralympiërs nog volledig onzeker uitziet, heerst er ook vechtlust. "Onze sporters zijn daar echt een kei in", aldus de prestatiemanager van het NOC*NSF. "Die trainen iedere dag op onverwachte situaties. Het zit een beetje in de aard van sporters, maar ook in die van de coaches en de begeleidingsstaf, dat zij al heel snel de uitdaging zien. Niemand weet hoe ze deze situatie aan moeten pakken, maar wat kun je doen? Ervan leren, schouders eronder zetten en vervolgens zorgen dat je weer 100% fit aan de start staat." Sportpsycholoog Folkerts vult daarbij aan dat de nieuwe situatie die door het coronavirus is ontstaan, bij een aantal sporters ook bijdraagt aan het relativeringsvermogen van de paralympische atleten. "Normaal is trainen en sporten het allerbelangrijkste wat er is in hun leven. Sommige sporters zijn in staat om te relativeren en zien dat er ergere dingen bestaan dan niet kunnen sporten. Er zijn echter ook sporters die hier heel veel moeite mee hebben en juist somber worden."

"Dit kun je niet maken" 

bottom of page