top of page
1Bewerkt%2520Daniel%2520Perez_edited_edi

Het was hoogstwaarschijnlijk zijn laatste jaar geweest als topsporter. Met het uitstel van de Paralympische Spelen, denkt bocciaspeler Daniel Perez (40) voorlopig echter nog niet aan stoppen.  Perez, die met zijn handicap extra kwetsbaar is voor het coronavirus, hoopt in Tokio nog mee te kunnen doen.

​

"Zoals ik het heb begrepen blijft mijn kwalificatie staan, dus kan ik volgend jaar gewoon deelnemen", aldus Perez. Hij hoopt nog één keer te kunnen schitteren in zijn sport boccia. De sport, die al jaren de vaste inkomensbron is van de paralympiër, is bij velen nog relatief onbekend is. "Je kan het een heel klein beetje vergelijken met jeu de boules in een zaal. Een witte bal, 'de jack', dient als mikpunt, waarnaar de spelers ieder zes ballen gooien. Wie het dichtst bij de jack gooit, wint het 'end'. De speler die na vier 'ends' de meeste punten heeft, wint de wedstrijd."

LRM_EXPORT_20180815_174020_edited_edited.jpg

"Sport is nu even niet belangrijk voor mij"

De Enschedeër, die in Rio de Janeiro als eerste Nederlander een zilveren medaille op de Paralympische Spelen in zijn sport, is sinds zijn geboorte al gehandicapt. "Ik heb Cerebrale Parese omdat ik zuurstofgebrek heb gehad tijdens de geboorte, waardoor ik spastisch ben. Hierdoor kan ik niet lopen maar gelukkig met een beetje moeite wel staan. Mijn spraak is hierdoor ook wat minder duidelijk dan bij iemand anders. Ik kan mezelf gelukkig redden, in het dagelijkse leven en ik kan alles wat ik wil gewoon doen. Dit komt omdat ik altijd veel bezig ben met mijn lichaam en erg veel met sport." Mensen met Cerebrale Parese (hersenbeschadiging bij de geboorte of zwangerschap) hebben een grotere kans om ernstig ziek te worden als ze corona krijgen. Perez, die goud wilde halen in Tokio, vindt het dan ook geen ramp dat uitstel van het evenement plaatsvindt. "Ik was zelfs een beetje opgelucht, want ik vond het best eng om naar Tokio te gaan. Je zou daar dan in een vol stadion spelen en het risico lopen om besmet te raken." 

 De bocciaspeler houdt zich voorlopig nog niet bezig met de vraag wanneer hij een punt achter zijn carrière zet. "Ik heb altijd gezegd: als het goed is, is dit mijn laatste jaar. Na Tokio gaan we kijken naar hoe en wat. En dat is nog steeds het plan." De wedstrijdkalender van Perez ziet er de komende tijd leeg uit, maar dat weerhoudt hem er niet van om door te trainen. "Ik heb een weekplanning gemaakt van vijf keer per week thuis trainen en in het weekend rust houden. Dit heb ik heel bewust gemaakt om goede balans te houden van training en rust." Hoe duidelijk zijn weekprogramma is, zo onduidelijk is zijn financiële toekomst. "Ik heb een A-status, waarbij ik normaal twee keer per jaar een kans krijg op verlengen. Hiervoor moet ik bepaalde eisen behalen op toernooien. Ik heb geen kans gehad op een verlenging en dus is het nog even afwachten hoe het gaat verlopen."

​

De paralympiër vindt het moeilijk om vooruit te kijken op zijn aankomende sportjaar. ""Het is een jaar vol onzekerheden, ik weet niet hoe het gaat lopen. Wij waren eigenlijk heel goed op weg naar het nieuwe seizoen, de voorbereiding ging eigenlijk heel erg goed. Maar ik vind nog steeds mijn eigen gezondheid en van de mensen met wie ik samenwerk belangrijker dan Tokio. Gelukkig is er niemand in mijn omgeving ziek geworden. Sport is nu even niet belangrijk voor mij."  Waar veel mensen inmiddels langzaam weer naar buiten kunnen om te ontspannen, moet Perez wegens zijn aandoening voorlopig nog even binnenblijven. "Maar gelukkig heb ik altijd heel veel hobby’s die ik thuis kan gaan doen. Hier heb ik normaal gesproken geen tijd voor en nu dus wel."

Perez moet zijn krachttraining voorlopig nog even missen.

 

bottom of page